Eindelijk kan er weer een LSCV plaatsvinden! En wel op vrijdag 3 Juni bij de Maatschap Van de Vliert te biddinghuizen. De dag zal beginnen rond de klok van 9.30 uur. Kom vooral kijken voor een mooie dag met mooie koeien en hopelijk een goede strijd!

LSCV 2019

 

Zoelen – Op vrijdag 19 april 2019, Goede Vrijdag, heeft het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen voor Studenten plaatsgevonden. Dit jaar mochten wij te gast zijn op het bedrijf van familie Van der Gun – Van Deelen in Zoelen. De juryleden deze dag waren Renger Geurts en Leo Teunis. De puntentelling is gedaan door Henk Daatselaar.

In de ochtendronde zijn eerst een vaars en een tweede kalfskoe beoordeeld op onderbalk kenmerken. Daarna is een groep van vijf beste vaarzen getoond die op volgorde geplaatst diende te worden. Na de ochtendronde ging Sanne de Vries aan kop met 141 punten.

In de middagronde kwamen vijf (één vierde kalfskoe en vier tweede kalfskoeien) koeien in de ring die op volgorde geplaatst moesten worden. Vervolgens zijn de mondelingen toegelicht door de beste tien deelnemers uit de ochtendronde. De plaatsingen waren zeer divers en de mondelinge toelichtingen van zeer hoog niveau. Het hoogste cijfer is gegeven aan Sanne de Vries. Sanne kreeg maar liefst een 9.3!

Dit jaar is er ook weer keihard gestreden voor de kampioensbeker. Waar vorig jaar Dronten de titel won, is dit jaar Utrecht er met de titel van de scholencompetitie van doorgegaan! De tweede plaats is dit keer voor Dronten, de derde plaats voor Leeuwarden en de eervolle vierde plaats voor Wageningen. De absolute winnaar van deze dag is Sanne de Vries. Sanne heeft met haar uitstekende mondeling Jilles Jan Kooistra (2e plek) en Jorrit Riemersma (3e plek) achter zich gelaten.

Onze dank gaat uit naar de sponsoren, de juryleden, de puntenteller, deelnemers en de familie Van der Gun – Van Deelen.

Het kampioenschap

Op de Scholenkampioenschap veebeoordelen wordt een individuele competitie gehouden en een scholencompetitie. Per hogeschool mogen maximaal 7 studenten deelnemen aan de individuele competitie. De punten van de vijf beste studenten per school tellen mee voor de scholencompetitie. Daarom moeten minimaal 5 studenten per hogeschool deelnemen om deel te nemen aan de scholencompetitie.

De competitie bestaat uit drie rondes. Een ochtendronde, een middagronde en een mondelinge ronde. In de ochtenronde moeten twee koeien op de onderbalk- en bovenbalkkenmerken geschoord worden en worden vijf vaarzen  gerangschikt op de bovenbalkkenmerken. In de middagronde dienen wederom vijf vaarzen gerangschikt worden, maar dan alleen op het algemeen voorkomen. 

De deelnemers met de beste scores voor beide rondes mogen één voor één hun volgorde van de middagronde mondeling toelichten voor de jury. Voor deze selectie wordt door de commissie naar een duidelijke scheiding in het puntenaantal gezocht. De jury geeft voor deze toelichting een cijfer en voor de juiste volgorde punten. Aan de hand van het zodoende verkregen puntenaantal wordt een eindklassement opgemaakt.