Na een mooie 2023 editie kunnen we de datum voor 2024 alvast bekend maken! Vrijdag 29 Maart!

LSCV 2023

 

Herwijnen – Op vrijdag 7 april 2023 was het weer tijd voor de 2023 editie van het Landelijk Studenten Kampioenschap Veebeoordelen. Dit jaar waren wij te gast bij Merwehoeve De Groot in Herwijnen. Tijdens deze editie bestond de jury uit Marc Kouwenberg en Geert Koskamp en werd de puntentelling verzorgd door Henk Daatselaar. 

De ochtendronde bestond uit twee onderdelen waarvoor de deelnemers werden opgesplitst in twee groepen op grond van het ontvangen nummer bij inschrijving. Elke deelnemer met een oneven nummer begon deze dag met het op volgorde plaatsen van vijf vaarzen op de bovenbalk. De deelnemers met een even nummer begonnen met het scoren van twee dieren op de onderbalk, bestaande uit een vaars en een derde kalfskoe. Voor elke onderdeel kregen de deelnemers 30 minuten de tijd. Op basis van de gescoorde punten uit de eerste ronde werden 11 studenten voor de middagronde geselecteerd. 

Tijdens deze middagronde kregen alle 11 deelnemers 20 minuten de tijd om de groep van vijf koeien te bekijken. Deze groep bestond uit vierde -, vijfde – en zesde kalfskoeien. Op papier werd door elke deelnemer een persoonlijke plaatsing ingeleverd. Deze persoonlijke plaatsing werd vervolgens door elke deelnemer mondeling toegelicht en beoordeeld door de jury. Het hoogste cijfer werd uiteindelijk gegeven aan Martin de Man, die met een 9,5 werd gewaardeerd. Ook dit jaar werd er hard gestreden voor de titel Beste School. Waar Dronten en Utrecht deze in het verleden vaak mee naar huis mochten nemen werd hij dit jaar door Wageningen veroverd! De 2e plaats was voor Den Bosch met Dronten op een mooie 3e plaats om deze top 3 compleet te maken.

De titel van Beste Student ging dit jaar opnieuw naar Martin de Man, die daarmee zijn titel prolongeerde. Al was het dit jaar zeker spannend want hij werd op zijn hielen gezeten door zijn broertje, Jarwin de Man die met 10 punten verschil op de 2e plaats eindigde. De 3e plaats dit jaar was voor Tim Lammersen. 

Wij willen nogmaals de sponsoren, juryleden, puntentelling, deelnemers en de familie De Groot bedanken voor het mogelijk maken van deze mooie dag en gastvrijheid en het openstellen van dit mooie bedrijf.Het kampioenschap

Op de Scholenkampioenschap veebeoordelen wordt een individuele competitie gehouden en een scholencompetitie. Per hogeschool mogen maximaal 7 studenten deelnemen aan de individuele competitie. De punten van de vijf beste studenten per school tellen mee voor de scholencompetitie. Daarom moeten minimaal 5 studenten per hogeschool deelnemen om deel te nemen aan de scholencompetitie.

De competitie bestaat uit drie rondes. Een ochtendronde, een middagronde en een mondelinge ronde. In de ochtenronde moeten twee koeien op de onderbalk- en bovenbalkkenmerken geschoord worden en worden vijf vaarzen  gerangschikt op de bovenbalkkenmerken. In de middagronde dienen wederom vijf vaarzen gerangschikt worden, maar dan alleen op het algemeen voorkomen. 

De deelnemers met de beste scores voor beide rondes mogen één voor één hun volgorde van de middagronde mondeling toelichten voor de jury. Voor deze selectie wordt door de commissie naar een duidelijke scheiding in het puntenaantal gezocht. De jury geeft voor deze toelichting een cijfer en voor de juiste volgorde punten. Aan de hand van het zodoende verkregen puntenaantal wordt een eindklassement opgemaakt.